Ingrediënten voor 12 cupcakes

125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram fijne kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 (grote) eieren, op kamertemperatuur
75 g pure chocolade
3 eetlepels gepureerde gekookte rode bieten
2 eetlepels slagroom
1 theelepel vanille extract
½ eetlepel citroensap
2 eetlepels cacaopoeder
snufje zout

Topping

250 gram poedersuiker
250 gram roomboter, op kamertemperatuur
2 eetlepels heet water
1 theelepel vanille extract

Voor een heldere rode kleur cake zoals op de foto's: mix door het beslag een drupje rode kleurstof.

Methode

Mix de boter romig en luchtig met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg daarna de suiker toe en mix tot een glad en smeuig geheel.

Smelt de chocolade voorzichtig in de magnetron of op middelhoog vuur in een kom boven een pan met heet water. Schenk de chocolade langzaam en al kloppend bij het boter mengsel. Voeg nu een voor een de eieren toe. Voeg de bietenpuree, room, vanille en citroensap toe. Mix even kort door met de mixer en voeg daarna cacao, bakmeel en zout toe. Mix nog even door met de mixer op middelhoge snelheid tot een glad beslag.

Vul de bakvormpjes tot 2/3 vol en bak de cupcakes ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Laat de cupcakes goed afkoelen op een rekje.

Topping

Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. Voeg als laatste het water en de vanille extract toe en mix alle snog eens goed door met de mixer op middelhoge snelheid.

Breng de topping aan op de cupcakes met een spuitzak met Jumbo tip open ster.
Haal een klein stukje van de bovenkant van 1 cupcake af om te kunnen verkruimelen. Gebruik deze kruimel als decoratie op de topping! Omdat je de topping op de bovenkant van de cupcake spuit, zie je niet dat er een klein stukje cake ontbreekt.

De Red velvet cupcakes zijn ook heerlijk met een Monchou topping.

© Cupcakerecepten.