Een lekker cupcake recept met pure chocolade en kersen!

Cupcakes met chocolade en kersen

Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram zachte boter
150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram bruine basterd suiker
2 grote eieren, licht geklopt
snufje zout
100 gram pure chocolade, in stukjes gebroken
300 gram kersen jam

Topping
100 gram pure chocolade, in stukjes gebroken
200 ml slagroom
1 theelepel vanille extract
12 kersen

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later dan makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake vormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag. Meestal gaan er 12 cupcakes in een cupcake bakblik.

Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes.
Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik.

Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 pannetje, 1 houten lepel, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

Methode
Doe de boter in een pannetje en zet dit op middel hoog vuur. Als de boter bijna gesmolten is roer je de chocolade er door heen. Laat het even staan en als de chocolade gesmolten is haal je het van het vuur. Met een houten lepel goed mengen. Voeg nu de jam, suiker, zout en licht geklopte eieren toe. Als alles goed gemengd is met de houten lepel, voeg je het meel langzaam toe.

Pak je cupcake bakblik erbij waarin je de papieren cupcake vormpjes eerder al in hebt gedaan. Het vullen gaat nu heel makkelijk.
Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren cupcake vormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan garneren.

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met oven functie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Je kunt het beste tussendoor de oven deur niet openen, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de oven deur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.

Als je de cupcakes uit de oven hebt gehaald laat je ze in het cupcake bakblik afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller dan de bedoeling is, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een (brood)plankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu platgedrukt.  Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren vormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.

Topping

Doe de chocolade in een saus pannetje en zet dit op middel hoog vuur. Voeg de slagroom en de vanille toe als de chocolade goed begint te smelten. Roer het geheel steeds goed door met een houten lepel.
Breng het mengsel aan de kook en haal het van het vuur. Klop met een mixer tot het een dik en glad geheel is. Laat de topping goed afkoelen. Smeer de cupcakes in met de achterkant van een lepel. Zet op iedere cupcake een kers.