Ingrediënten voor 12 chocolade cupcakes
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
150 gram donkere chocolade, in stukjes
200 ml slagroom (ongeklopt)

Pralines & cream buttercream
250 gram poedersuiker
250 gram zachte boter
2 eetlepels heet water
1/2 theelepel Pralines & cream flavoring oil

Sanding sugar ( in 2 of 3 kleuren)
ijsbakjes of plastic bekertjes
ijslepeltjes

TIP Je kunt ook een echt bolletje roomijs gebruiken.

Methode
Maak het basisrecept cupcakes. Smelt de chocolade in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg daarna de slagroom toe aan de gesmolten chocolade. Roer goed door tot het 1 glad geheel is geworden, dit duurt even. Voeg het chocolade mengsel toe aan het beslag en roer alles nog eens goed door met een spatel of houten lepel. Laat de cupcakes goed afkoelen op een rekje.

Buttercream
Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. De textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste het water en de flavoring oil toe, en mix alles nog eens goed door tot met de mixer op middelhoge snelheid tot een luchtige buttercream.

 

Gebruik de ijsbekertjes als bakje om de cupcakes in te zetten. Je kunt ook kleine glaasjes gebruiken of plastic bekertjes.

 

 

 

 

Met een spatel smeer je de buttercream op de cupcakes. Maak een ronde halve bol. Strijk de buttercream glad met de spatel. Op deze manier zie je geen oneffenheden als je de sanding sugar op de buttercream strooit.
 

Met sanding sugar maak je een mooi patroon op de buttercream. Maak bijvoorbeeld 3 gekleurde banen naast elkaar. Gebruik een lepeltje om de sanding sugar aan te brengen op de buttercream.

Steek als laatste een houten ijslepeltje in de cupcakes.

 

 

Gebruik ook eens echte bolletjes roomijs in plaats van de frosting, bijvoorbeeld als dessert.

Ook deze bolletjes kun je besprenkelen met sanding sugar, maar doe dit vlak voor het serveren zodat de suiker mooi droog blijft.  Lekker zomers en fris!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Cupcakerecepten.nl