Ingrediënten voor 12 muffins

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 225 ml melk, op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 (groot) ei, op kamertemperatuur
  • 60 ml olie of 60 gram boter, gesmolten

 

Methode

 
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk het muffinbakblik op plaatsen.
Zet een muffinbakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een muffin bakblik gebruikt blijven de muffins beter in vorm tijdens het bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed muffin beslag.
Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 spatel, 2 eetlepels, 1 garde, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

Beslag maken
Het is belangrijk dat je de boter eerst smelt en laat afkoelen. Dit kan in de magnetron of in een pannetje op laag vuur. Voor het smelten van de boter in de magnetron gebruik je een magnetronbestendig kom. Dek de kom af met een magnetrondeksel, en smelt de boter in ongeveer 1 minuut op vol vermogen. Laat nu de boter eerst goed afkoelen. 

In een kom meng je het meel, bakpoeder en zout met elkaar met een houten lepel of spatel.

In een andere kom klop je het ei luchtig. Voeg nu de melk rustig bij het ei. Als de boter goed is afgekoeld voeg je dit als laatste toe aan het eimengsel. Met een spatel klop je alles even kort tot een geheel. Voeg nu beetje bij beetje het meelmengsel toe.  Met een spatel ‘vouw’ je alle ingrediënten voorzichtig  door elkaar.  Doe dit vooral heel rustig en kort, het beslag hoort klonterig te blijven. Ga nu meteen over tot het vullen van de bakvormpjes, laat het beslag niet staan.

Bakken
Open de oven en zet het muffin bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de muffins 20-25 minuten in de oven op 200 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de muffins misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een muffin om te controleren of de muffins gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de muffins uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de muffins nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de muffins gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van de muffins verschillen met de door ons aangegeven baktijden.

Afkoelen
Eenmaal uit de oven laat je de muffins even een minuut in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij voorkeur even op een rooster. Na een minuut haal je de muffins voorzichtig uit het bakblik. Je kunt het bakblik een beetje schuin houden zodat de muffins er langzaam uitvallen. Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet los. De papieren bakvormpjes laat je om de muffins zitten. Laat de muffins goed afkoelen op een koel rooster.

© Cupcakerecepten.nl