Ingrediënten voor 30 koekjes ( 5cm) of 15 koekjes ( 8,5 cm)

375 gram bloem
225 gram ongezouten roomboter, op kametemperatuur
225 gram fijne kristal suiker
1 groot ei, op kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract
1 theelepel bakpoederVoorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden en haal het rooster uit de oven.
Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed beslag.
Zet ook het volgende klaar: 2 grote kommen, 1 houten lepel, 1 mixer met besalghaken, 1 ziplock zak, bakpapier, rollingpin,  1 (afkoel)rooster.

Deeg maken
In een middelgrote kom voeg je de bloem bij het bakpoeder en roer dit door elkaar met een houten lepel.  Doe de roomboter in een andere grote kom. Voeg nu de suiker toe en mix met de mixer op middelhoge snelheid tot een luchtig geheel. Voeg het ei en de vanille toe, en mix nog eens een minuut met de mixer op middelhoge snelheid.

Voeg nu de bloemmengsel toe aan het botermengsel. Doe dit beetje bij beetje en mix steeds met de mixer op middelhoge snelheid tot alles met elkaar is gemengd en het deeg al los komt van de zijkant van de kom.
Neem nu het deeg uit de kom en plaats het op een stuk bakpapier. Kneed het deeg eventjes rustig met de hand zodat het soepel en makkelijk wordt om met het deeg aan de slag te gaan. Doe het deeg in een grote plastic zak ( ziplock) en leg het in de koelkast voor minimaal 1 uur.

Leg het deeg op een vel bakpapier en leg ook op het deeg een vel bakpapier. Op deze manier hoef je geen extra bloem te gebruiken bij het uitrollen van het deeg. Hierdoor blijven de koekjes mooi glad tijdens het bakken. Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 tot 1 cm.

Steek de koekjes uit in elke vorm die je wilt en plaats de koekjes op een bakplaat met een vel bakpapier of op een speciale bakmat. Let op dat je alleen koekjes van dezelfde grootte tegelijkertijd bakt, zodat alle koekjes gelijkmatig garen. Voordat de koekjes in de oven gaan zet je het hele bakblik met koekjes minimaal 10 minuten tot een uur in de koelkast of vriezer. Op deze manier behouden de koekjes hum vorm tijdens het bakken.

Bakken
Bak de koekjes in het midden van de oven voor ongeveer 8 tot 12 minuten. Als de koekjes een licht gouden kleur beginnen te krijgen kunnen de koekjes uit de oven. Laat ze een minuutjes op het bakblik liggen en leg ze daarna voorzichtig op een rekje om af te koelen.

Bekijk hier hoe je deze koekjes kan decoreren met icing.

 

© Cupcakerecepten.nl