Ingrediënten

  • 5 pakjes Philadelphia naturel roomkaas, op kamertemperatuur 
  • 250 gram (extra) fijne kristalsuiker
  • 5 grote eieren, op kamertemperatuur 
  • 225 gram sour cream, op kamertemperatuur 
  • 1 theelepel vanille extract
  • 20 degestive koekjes, in stukjes gebroken 
  • 100 gram boter, gesmolten 
  • 60 gram bruine basterdsuiker 
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil, plus 1 eetlepel verse citroensap 
  • 1 theelepel zeezout 

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter, bruine suiker, citroenrasp, en 1/2 theelepel zout toe en mix met de mixer op middelhoge snelheid tot de textuur aanvoelt als nat zand. Vet een springvorm met een diameter van 22 cm in met boter, en maak een stevige bodem van het mengsel op de bodem en halverwege de zijkanten van de springvorm. Bak nu eerst de bodem in de voorverwarmde oven voor ongeveer 12 minuten, en laat deze daarna afkoelen buite de oven.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden. Klop de roomkaas met de mixer op middelhoge snelheid tot een gladde massa. Voeg nu beetje bij beetje de kristalsuiker toe tot een luchtig en creamy geheel, en klop ongeveer 3 minuten met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu citroensap en het resterende zout toe. Klop als laatste één voor één de eieren, dan de zure room en tot slot de vanille tot een gladde massa.

Voor de zekerheid kan je springvorm aan de onderkant en de zijkanten inpakken in aluminiumfolie, zodat er zeker geen beslag uit de springvorm kan sijpelen. Met een spatel giet je het beslag in de springvorm helemaal tot de bovenkant. Bak de cheesecake in de oven, voor ongeveer 1 uur en 45 minuten tot de cake goudbruin is.

Laat de cheesecake ongeveer 20 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder de folie en ga met een mesje rond de kanten van de springvorm om de cake alvast los te maken van de zijkant. Laat de cake nu volledig afkoelen. De de springvorm af met plastic folie en bewaar in de koelkast tot je de cake serveert.


© Cupcakerecepten.nl