Basisrecept Cakepops


Ingrediënten voor de basis-cake voor 24 cakepops
115 gram boter
175 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram fijne kristalsuiker
125 ml melk
2 eieren
2 theelepels vanille extract

 

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je bakblik op plaatsen.

Zet een cakebakblik klaar. en vet deze alvast in met boter. Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.

Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslaghaken, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

Methode
Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik (niet smelten). Doe de boter in een kom en voeg de suiker  beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Pak nu het cakebakblik en giet het beslag voorzichtig in de vorm. Roer niet door het beslag of sla niet met het bakblik op het aanrecht om het beslag te verdelen over de vorm, anders ontsnappen alle luchtbelletjes uit je beslag en kan je cake tijdens het bakken niet meer goed rijzen.

Bakken
Open de oven en zet het cakebakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cake 40-45 minuten in de oven op 180 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zat de cake misschien in.

Na 40 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cake om te controleren of de cake gaar is. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kan de cake uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cake nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cake gaar is en haal de cake uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cake verschillen met de door ons aangegeven baktijden.

Afkoelen
Eenmaal uit de oven laat je de cake even een minuut in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij voorkeur even op een rooster. Na een minuut haal je cake voorzichtig uit het bakblik. Laat de cake goed afkoelen op een koel rooster. Eenmaal afgekoeld is de cake klaar om cakepops te maken!

Basis cakepops maken met je zelfgebakken cake

Benodigdheden

Chocolade, wit of puur 500 gram
Kleurstof
Bakplaat met bakpapier
Magnetronbestendige kom
Piepschuim of bordje
24 Cakepop-stokjes

Cakepop-frosting vanille:

125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
2 theelepels melk
2 theelepels vanilleextract

Cakeballetjes maken
Snij de cake in stukken. Boven een grote kom verkruimel je steeds een stuk cake met je handen. Een handige truc om de cake heel fijn te verkruimelen, is door steeds 2 stukken cake tegen elkaar aan te wrijven boven de kom. Zorg ervoor dat alle cake is verkruimeld en dat er geen grote stukken cake meer tussen zit.

Roer nu met een lepel de frosting rustig door de cakekruimels tot één geheel. Neem nu steeds een beetje van het mengels en draai kleine cakeballetjes tussen je handel van ongeveer 3 cm groot. Leg de bolletjes op de bakplaat met bakpapier. Ga zo door tot alle bolletjes zijn gedraaid en dek de bakplaat af met plastic huishoudfolie. Plaats de bakplaat in de koelkast en laat de cakebolletjes ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.


Chocolade smelten
Smelt de chocolade op laag vermogen in de magnetron. Verwarm de chocolade telkens maximaal 20 seconden en roer de chocolade tussendoor even goed door met een houten lepel. Dit neemt ongeveer 2 minuten in beslag en je bereikt een mooi resultaat. Of smelt de chocolade in een kom boven een pan met heet water op middel hoog vuur. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt en laat de chocolade zachtjes smelten. Roer tussentijds niet, wacht tot de chocolade helemaal is gesmolten. De chocolade moet goed gesmolten zijn om een mooi resultaat te bereiken. Is de chocolade iets te dik, voeg dan wat drupjes zonnebloemolie toe.

Cakepops maken
Zodra de chocolade is gesmolten, haal je de cakebolletjes uit de koeling. Pak de lollystokjes erbij en dip eerst een lollystokje in de gesmolten chocolade, ongeveer 1 cm. Duw nu het lollystokje met de kant waar de gesmolten chocolade zit tot halverwege een cakebolletje.

Dip nu het lollystokje met het cakebolletje helemaal in de gesmolten chocolade, en met een draaiende beweging haal je de lolly er weer uit. Zorg ervoor dat het hele cakebolletje van een laagje chocolade is voorzien, en ook het bovenste stukje van het lollystokje.


Draai nu de cakepop voorzichtig rond, zodat de overtollige chocolade er kan afdruppen. Met je vinger maak je ook het stokje vrij van drupplende chocolade.


Laat de cakepops uitharden, door ze in een stuk piepschuim te steken. Heb je geen piepschuim, dan kan je ze ook met het cakebolletje naar beneden op een schoteltje plaatsen.

© cupcakerecepten.nl

 

Source mainphoto: wilkieblog.com