Ingrediënten voor 12 cupcakes

Vanille cupcakes

  • 125 Gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 Gram kristalsuiker
  • 125 Gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 Eetlepels melk op kamertemperatuur
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract

Meringue Frosting

  • 125 gram fijne kristal suiker
  • 5 eiwitten, op kamertemperatuur

Chocolate Glaze  

  • 325 gram donkere chocolade
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

 

Methode

Maak het basisrecept cupcakes en voeg als laatste de vanille toe. Laat de cupcakes goed afkoelen.

Meringue frosting

Gebruik een metalen vetvrije kom. Doe de eiwitten en de suiker in de mengkom en klop met een garde alles even goed door. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. De pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem van de pan. Als het water heet begint te worden hang je de kom in de pan en begin je met het kloppen van het mengsel met een garde. Het mengsel mag niet koken, dus hou de temperatuur goed in de gaten.  Zet de warmtebron eventueel lager. Klop tot alle suiker is opgelost. Haal de kom van de warmtebron. Mix het mengsel nu tot 8 minuten met de mixer op lage snelheid en daarna op hoge snelheid tot stijve, glanzende pieken. 

Chocolate glaze dip

Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze samen met de olie in een metalen mengkom. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. De pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem van de pan. Als het water heet begint te worden ( niet laten koken) hang je de kom in de pan.


Laat de chocolade rustig smelten en roer regelmatig, de chocolade mag absoluut niet te heet worden en verbranden. TIP gebruik geen houten lepel om de chocolade te roeren, maar een rubberen spatel. Eventueel vocht in de houten lepel kan de chocolade doen veranderen in een dikke massa waar je niets meer mee kan beginnen. 

Neem de kom van de warmtebron af en roer het geheel tot een mooie massa. Schenk het chocolademengsel over in een nieuwe kom. De chocolade moet goed vloeibaar zijn en klontvrij. Laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen.


Doe de frosting in een spuitzak met jumbo tip en maak een mooie swirl op de afgekoelde cupcakes. Zet de cupcakes even 10 minuten in de vriezer.

Haal de cupcakes uit de vriezer en dip de frosting swirls voorzichtig in de chocolate glaze. Besprenkel de chocolade coating eventueel met eetbare decoraties. Laat de chocolade even goed uitharden.


 

 

 

 

 

© Cupcakerecepten.nl