basisrecept cupcakes" src="/uploads/april2014/viooltjes.jpg" alt="Perfecte cupcakes met viooltjes maken met basisrecept cupcakes" width="594" height="536" />

Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract

Crunchy meringues
3 grote eiwitten ( L)
150 gram fijne kristalsuiker
Snufje zout

Meringue topping
 125 gram fijne kristal suiker
4 eiwitten, op kamertemperatuur
2 theelepels vanille extract
2 theelepels citroensap

Extra
Viooltjes, onbespoten of biologisch (viooltjes zijn eetbare bloemen)
Nonpareils

basisrecept cupcakes" src="/uploads/april2014/violen2.png" alt="Perfecte cupcakes met viooltjes maken met basisrecept cupcakes" width="300" height="450" />

 

Cupcakes

Maak het basisrecept cupcakes en voeg vanille toe. Bak de cupcakes ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarme oven op 170 graden. Laat de cupcakes daarna afkoelen op een rekje.

Maak intusssen het beslag voor de meringues. Wanneer de cupcakes klaar zijn, haal ze dan uit de oven en zet de oven terug naar 150 graden.


basisrecept cupcakes" src="/uploads/april2014/violen3.png" alt="Perfecte cupcakes met viooltjes maken met basisrecept cupcakes" width="376" height="281" />


Gebruik een absoluut vetvrije kom. Doe de eiwitten in de kom ( zonder stukjes schaal of eigeel) en klop de eiwitten met de mixer op middelhoge snelheid tot er lichte pieken ontstaan. Voeg nu de suiker en het snufje zout toe en mix met de mixer voor 5 tot 10 minuten tot grote stevige pieken. Schep de meringue in een spuitzak met grote stervormige tip en spuit mooie ronde toefjes op een bakplaat met bakpapier.  Bestrooi de meringues eventueel met wat nonpareils. Zet de bakplaat in de oven en bak de meringues ongeveer een uur. De meringues horen als ze klaar zijn heerlijk zacht te zijn met een 'taaie' bite.

Maak de meringue topping

Gebruik een metalen vetvrije kom. Doe de eiwitten, citroensap en de suiker in de mengkom en klop met een garde alles even goed door. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. De pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem van de pan.

Als het water heet begint te worden hang je de kom in de pan en begin je met het kloppen van het mengsel met een garde. Het mengsel mag niet koken, zet de warmtebron eventueel lager. Klop tot alle suiker is opgelost. Haal de kom van de warmtebron. PAS OP! HEET!

Mix het mengsel nu 5 tot 8 minuten met de mixer op lage snelheid en daarna op hoge snelheid tot stijve, glanzende pieken.

Gebruik een metalen vetvrije kom. Doe de eiwitten, citroensap en de suiker in de mengkom en klop met een garde alles even goed door. Vul een pan met water, ongeveer 500 ml. De pan moet groot genoeg zijn voor de mengkom om in te rusten, maar zonder contact te maken met de bodem van de pan.

Als het water heet begint te worden hang je de kom in de pan en begin je met het kloppen van het mengsel met een garde. Het mengsel mag niet koken, zet de warmtebron eventueel lager. Klop tot alle suiker is opgelost. Haal de kom van de warmtebron. PAS OP! HEET! Mix het mengsel nu 5 tot 8 minuten met de mixer op lage snelheid en daarna op hoge snelheid tot stijve, glanzende pieken. Laat de meringue topping afkoelen en strijk met een spatel of lepel een laagje meringue topping op de afgekoelde cupcakes. Plaats een afgekoelde meringue op de topping en duw een beetje aan. Plaats nu hier en daar wat viooltjes op de cupcakes en de schaal waar je ze op gaat serveren. Serveer direct!

 

basisrecept cupcakes" src="/uploads/viooltjes_topimage.jpg" alt="Perfecte cupcakes met viooltjes maken met basisrecept cupcakes" width="302" height="390" />

 

© Cupcakerecepten