Bak verslaving!

Hi there! Ik ben Lydia, hoofd editor van Cupcakerecepten. Ik hou van bakken! Een heleboel. Maar ik hou ook graag van gezond eten, dus soms sta ik voor een dilemma... Want hoewel ik heel graag cupcakes, taarten, koekjes en gebakjes bak, de gezonde kant van mij komt steeds vaker naar voren. Dus ik heb besloten om wat vaker te experimenteren in manieren om gezonder te bakken. 

We krijgen bij Cupcakerecepten ook steeds meer de vraag van onze bezoekers hoe ze onze recepten kunnen bereiden met minder suikers en calorieën. Iedereen houdt van een lekker gebakje, koekje of  ander zoet gerechtje op zijn tijd. Maar, we willen wel steeds vaker een meer verantwoorde keuze maken. Om hier gehoor aan te geven komt er daarom een nieuwe categorie op de website: ‘Lekker bewust’.

In deze categorie komen allerlei recepten te staan  zoals cupcakes, koekjes, cakes, macarons en gebakjes  met minder suiker, calorieën, zout en vet. De recepten bevatten daarnaast meer vitamines, vezels en mineralen, of zoetstoffen in plaats van kristalsuiker. Bijvoorbeeld lekkere fruit en granen koekjes, of cake zonder suiker en boter.  


Gezonde twist

Cupcakerecepten kreeg een aantal weken geleden een uitnodiging van stichting 'Ik Kies Bewust' & het Voedingscentrum om deel te nemen aan het bloggers-event 'Kies bewust met het Vinkje'. Het Vinkje wil producenten stimuleren gezondere producten op de markt te brengen, en daarnaast de gezondere keuze voor mensen gemakkelijker maken. Dit doen zij door middel van het keurmerk het Vinkje.

Een mooi begin om mijn bak verslaving een gezondere twist te geven! Hieronder lees je mijn verslag van deze leuke maar vooral leerzame ochtend!

  

Bloggers-event 'Kies bewust met het Vinkje'

Het bloggers-event werd georganiseerd bij Albron, de grootste onafhankelijke cateraar van Nederland. We werden gastvrij ontvangen met een kopje koffie. Andere bekende foodbloggers uit Nederland waren ook aanwezig op deze bijeenkomst. Tijdens deze ochtend werden wij, de foodbloggers, door stichting 'Ik kies bewust'  geïnformeerd over de inhoud en basis van het Vinkje. Verder kwam er een diëtist aan het woord, iemand van het Voedingcentrum en een kok die veel gebruik maakt van het keurmerk Kies Bewust. De ochtend werd afgesloten met eeh heerlijke lunch.

Hoe werkt het Vinkje?




Belangrijk om te weten is dat het Vinkje een betrouwbaar keurmerk is, gesteund door onder andere het Voedingscentrum. Onafhankelijke wetenschappers bepalen de criteria waaraan producten moeten voldoen, en het Vinkje is opgenomen in de Warenwet. Daarmee heeft de Nederlandse overheid het Vinkje erkend als het nationale voedselkeuzelogo. Het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) staan achter het Vinkje.

Het Vinkje is ontstaan om de betere keuze gemakkelijker te maken voor consumenten, en om fabrikanten aan te sporen de kwaliteit van hun aanbod te verbeteren. Het keurmerk staat voor de betere keuze binnen een productgroep. Dat wil zeggen dat alleen de betere producten binnen een specifieke categorie, bijvoorbeeld groenten of fruit, een Vinkje kunnen krijgen. Het Vinkje maakt in één oogopslag duidelijk welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Een lekker makkelijk hulpmiddel!

 

Groene en blauwe cirkel


Het Vinkje is er in twee vormen: je hebt de keuze uit het Vinkje met de groene en de blauwe cirkel. Groen staat voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Blauw staat voor de bewuste keuze van producten binnen productgroepen die niet tot de Schijf van Vijf behoren.


1) Het Vinkje met de groene cirkel
Als je een product kiest met het groene Vinkje, heb je een gezonder basisvoedingsmiddel te pakken. Dit zijn producten met belangrijke voedingstoffen, die je elke dag nodig hebt en die daarom in de schijf van vijf van het Voedingscentrum staan. Het groene Vinkje vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten met minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezel. 

Voorbeelden zijn: volkorenbrood met minder zout en voldoende vezel, magere kaas met weinig verzadigd vet en vers fruit zonder toegevoegd suiker. De volgende productgroepen horen bij het Vinkje met de groene cirkel:

  • Groente en fruit (incl. vruchtensappen) 
  • Koolhydraatbronnen (o.a. aardappelen, pasta, brood, rijst, graanproducten) 
  • Water 
  • Oliën, vetten inclusief smeerbare vetten
  • Vlees, vis, gevogelte, vleesvervangers 
  • Zuivelproducten 
  • Samengestelde producten (o.a. belegde broodjes, maaltijdmixen, gemengde salades) 


2) Het Vinkje met de blauwe cirkel
Natuurlijk beperken we ons niet alleen tot basisvoedingsmiddelen. Soms hebben we gewoon zin in een tussendoortje, drinken we frisdrank of eten we een lekker ijsje. Om ook de keuze in overige producten gemakkelijk te maken, is er het blauwe Vinkje. Dit staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met weinig calorieën. 

De volgende productgroepen horen bij het Vinkje met de groene cirkel:

  • Soepen 
  • Sauzen (maaltijdsauzen en andere sauzen op waterbasis of emulsies)
  • Snacks 
  • Dranken (met uitzondering van zuivel, water en vruchtensappen) 
  • Broodbeleg (met uitzondering van kaas en vleeswaren) 
  • Overige producten (producten die niet onder alle genoemde productgroepen vallen) 

     

Vraag & antwoord

Na de uitgebreide uitleg van de vier sprekers, waren er nog best een aantal vragen rondom het Vinkje. Ik licht nog even 2 belangrijke vragen uit:

  • Is het Vinkje te koop?

Een veelgehoorde opmerking is dat ‘het Vinkje te koop is’. Dat is onjuist. Het zit zo: deelnemers betalen jaarlijks een vergoeding aan Stichting Ik Kies Bewust. Het grootste deel hiervan gaat naar publieksvoorlichting. Als een bedrijf een Vinkje op de verpakking wil wordt het product ter toetsing voorgelegd aan een toetsingsinstantie. Die bekijkt of de samenstelling binnen de grenzen van de wetenschappelijke criteria valt. Pas als blijkt dat het product voldoet mag het logo op de verpakking. Nadien wordt toegezien op de juistheid van het logogebruik. Kortom: het Vinkje is niet te koop.

  • Zijn alle producten met het Vinkje gezond?

Het zijn de gezondere producten binnen een productgroep. Dus als je bijvoorbeeld een snack wilt eten, helpt het Vinkje je een snack te kiezen met minder verzadigde vetten, suiker of zout. Aan het Vinkje met de blauwe cirkel kun je zien dat zo’n product geen deel uitmaakt van de Schijf van Vijf en dus een minder belangrijke rol in een gezond voedingspatroon speelt. Het is dus niet zo dat je deze producten onbeperkt kunt eten.

Lekkere traktie mét het Vinkje! 




Ter afsluiting mochten we tijdens de uitgebreide lunch onder andere genieten van een heerlijke groene smoothie met avocado en  ananas, een spinazie-banaan shake met yoghurt, en verse ananas spiesje met groene mint . Yummie!

Natuurlijk begon mijn hoofd toen al te ratelen.. Wat voor heerlijke en toch gezonde recepten kan ik verzinnen voor Cupcakerecepten? 







Binnenkort vind je de eerste recepten al online. We zijn achter de schermen al flink aan het experimenteren. Keep in touch voor onze eigen gezondere recepten.

Kan je niet wachten? Begin dan alvast met het uitproberen van onze Low Fat cupcakes, met 100 calorieën per cupcake! >


Doe mee!

Heb je zelf leuke, lekkere en gezonde suggesties? Of volg je een speciaal dieet?
Laat het ons weten door een reactie te plaasten op dit bericht. De leukste reacties
nemen wij mee in onze campagne, en de inzenders ontvangen van ons een gezellig Summer pakket van Cupcakerecepten cadeau!

© Cupcakerecepten.nl