Ingrediënten voor 12 cupcakes

Cupcakes

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker, goed aandrukken tijdens het wegen
  • 125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 70 ml melk, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 eieren (L) op kamertemperatuur
  • 1 theelepel citroensap

Luchtige frosting

  • 240 ml koude slagroom, ongeklopt
  • 240 gram mascarpone
  • 100 gram poedersuiker

Siroop
  • 65 gram bruine basterdsuiker
  • 65 ml water gemengd met 3 theelepels rum

Butterscotch saus

  • 35 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 ml slagroom, ongeklopt
  • 2 theelepels vanilleextract
  • snufje zout

Methode

Siroop
In een kleine sauspan breng je het water met de suiker aan de kook, op middelhoge temperatuur. Haal het pannetje van het vuur en roer de rum door de suikermassa. Zet aan de kant.

Cupcakes
Maak het basisrecept cupcakes en voeg in plaats van gewone suiker basterdsuiker toe. Gebruik in plaats van 2 eetlepels melk, nu 70 ml melk en voeg als laatste het citroensap toe. Bak de cupcakes in de oven op 170 graden voor ongeveer 25 minuten.

Zodra de cupcakes uit de oven komen, smeer je de bovenkant van de cupcakes royaal in met de siroop. Laat de siroop helemaal intrekken en de cupcakes goed afkoelen op een rekje.

Saus
In een sauspan smelt je de boter op laag vuur. Voeg nu de bruine suiker toe en roer tot een geheel. Met een garde klop je de slagroom door de suikermassa, laat het mengsel vervolgens op laag vuur staan tot het begint in te dikken. Roer nu de vanille en zout door het mengsel en haal van het vuur.

Frosting

In een grote kom mix je de slagroom samen met de poedersuiker op middelhoge snelheid tot er middelgrote pieken ontstaan. Vouw nu heel voorzichtig de mascarpone door de frosting. Gebruik direct.

Als de cupcakes zijn afgekoeld maak je met een cupcake-corer of ander keukenhulpje een inkeping in de bovenkant van de cupcakes. Vul de cupcakes met de butterscotchsaus. 

 

Met een spuitzak of spatel breng je de frosting aan op de cupcakes. Ter decoratie kan je nog wat saus over de frosting sprenkelen of de cupcakes decoreren met lekkere sprinkles.

Have fun!

 © Cupcakerecepten.nl