Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren op kamertemperatuur
2 eetlepels fijn geraspte schil van citroenen 2 eetlepels
2 eetlepels verse citroensap
1 theelepel  vanille extract
120 ml karnemelk
Lemon curd ( zie recept hieronder)
Chrunchy merengues  ( zie recept hieronder)

 

Methode

Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast moet halen  zodat de boter lekker zacht is voor gebruik. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix telkens de massa goed  de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd. Voeg nu vanille en citroenrasp toe en mix. Voeg om en om het droge bloemmengsel, de karnemelk en citroensap toe en blijf mixen tot het 1 geheel is.

Ga verder met het Lemon curd recept.

 

Lemon curd recept ( minimaal 1 uur van te voren maken)
4 grote eigelen
5 eetlepels koude boter, in stukjes gesneden
120 gram kristalsuiker
fijn geraspte schil van 1 citroenen
60 ml verse citroen sap
snufje  zout

Doe de eigelen, citroenrasp, citroensap en suiker in een sauspan en zet het op middelhoog vuur. Klop het geheel met een garde in de pan. Blijf daarna continu roeren met een houten lepel, totdat het mengsel dik genoeg is en aan de achterkant van je lepel blijft plakken. Haal dan de sauspan van het vuur. Voeg beetje bij beetje zout en boter toe en roer totdat het een glad geheel is. Giet nu het mengsel door een fijne zeef schone middel grote kom. Doe er meteen plastic folie over en duw het plastic aan zodat het het mengsel raakt om schiften te voorkomen. Zet het weg in de koelkast voor minstens een uur.

Crunchy meringues
3 grote eiwitten ( L)
150 gram fijne kristalsuiker
Snufje zout

Maak intusssen het beslag voor de meringues. Wanneer de cupcakes klaar zijn, haal ze dan uit de oven en zet de oven terug naar 150 graden.

Gebruik een absoluut vetvrije kom. Doe de eiwitten in de kom ( zonder stukjes schaal of eigeel) en klop de eiwitten met de mixer op middelhoge snelheid tot er lichte pieken ontstaan. Voeg nu de suiker en het snufje zout toe en mix met de mixer voor 5 tot 10 minuten tot grote stevige pieken.

Schep vervolgens kleine beetjes van de meringues op een bakplaat met bakpapier. Trek met de bolle kant van een lepel kleine piekjes uit het schuim. Zet de bakplaat in de oven en bak de meringues ongeveer een uur. De meringues horen als ze klaar zijn heerlijk zacht te zijn met een 'taaie' bite.

Als de cupcakes zijn afgekoeld, maak je een opening in de bovenkant van de cupcakes met een cupcake corer of mesje. Schep een beetje lemoncurd in de cupcakes. Smeer nu en laagje lekkere vanille creme op de bovenkant van de cupcakes met een spatel, en versier de rand met sprinkles. Als finishing touch plaats je een crunchy meringue (met wat cacaopoeder) op de cupcakes.

Have fun!

© Cupcakerecepten.nl