Ingrediënten voor 1 gelaagde cake, 1 grote cake of 12 cupcakes

Pompoen Cake:

    •    200 gram zelfrijzend bakmeel
    •    1 theelepel zelfgemaakte pumpkin spice: maak een mengsel naar je eigen smaak van de kruiden kaneel, gemalen droge gember, en nootmuskaat.
    •    60 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
    •    50 gram zonnebloemolie
    •    140 gram fijne kristalsuiker
    •    140 gram lichtbruine basterdsuiker, goed aangedrukt
    •    1 pompoen/200 gram pompoenpurree, zie recept
    •    2 grote eieren op kamertemperatuur

Coffee Buttercream:

    •    3 grote eiwitten
    •    200 gram fijne kristalsuiker
    •    350 gram ongezouten roomboter, in blokjes
    •    20 ml espresso oplospoeder, opgelost met 2 theelepels heet water, afgekoeld

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je een hoge cake wilt maken, gebruik dan 2 kleine ronde bakblikken van ongeveer 12 cm ø. Op deze manier bak je hogere cakes die je in lagen kan snijden en tussen de cakelagen kan vullen met de buttercream. Je kan ook 1 grote cake maken, gebruik dan een grote springvorm. Vet de bakblikken goed in met boter. Je kan het beslag ook gebruiken voor standaard cupcakes of mini cupcakes. Het decoreren van de cupcakes doe je dan met behulp van een spatel of een spuitzak.

Maak de pompoenpurree. Snij de pompoen in 2 helften en verwijder de zaden. Bedek een rooster of bakplaat met bakpapier en leg de pompoen met de schil naar boven op de plaat. Bak de pompoen in de oven tot deze gaar is, ongeveer 30-45 minuten. Controleer even tussentijds of de pompoen zacht is voordat je de pompoen uit de oven haalt met een vork of prikker. Je kunt nu heel makkelijk het vruchtvlees uit de pompoen schrapen met een lepel en tot een puree prakken met een vork of gebruik een staafmixer.

In een kom meng je het meel en jouw zelfgemaakte pumpkin spice mix. In een andere grote kom mix je de suiker, boter, olie, pompoen purree en eieren met de mixer op middelhoge snelheid tot een geheel. Voeg meel beetje bij beetje toe.

Giet eht beslag in de bakblikken naar keuze, of vul bakvormpjes tot 2/3 met het beslag wanneer je cupcakes wilt maken. Bak de cakes 35-40 minuten tot de cake gaar is. De cupcakes bak je ongeveer 20 minuten. Met een houten prikker controleer je of de cake gaar is. Als de cake gaar is, dan blijft er geen beslag aan de cupcakes of de cake plakken. Laat de cake/cupcakes afkoelen op een rek.

Coffee Buttercream:

Om de espresso buttercream te maken doe je de eiwitten en de suiker in een grote hittebestendige kom. Zorg ervoor dat er geen eigeel in de kom zit, en ook dat de kom goed vetvrij is. Mix met de mixer tot een geheel.

Zet de kom boven een pan met heet water op laag vuur, en mix met een garde tot het mengsel glad is en alle suiker is opgelost. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Haal de kom nu van het vuur, en mix met de mixer op middelhoge snelheid tot de meringue stijd is en koel. Voeg nu de blokjes boter toe en mix tot een romig geheel. Voeg als laatste de espresso toe, en mix nogmaals tot een romig geheel.

Decoreer de cake/cupcakes met de buttercream en maak leuke pompoentjes van fondant als decoratie.

Enjoy!

 

Image: livforcake.com

© Cupcakerecepten.nl