We dromen al een tijdje over onze favoriete cupcake. Rood fruit, spongecake, room, meringues, dat moet toch allemaal kunnen? Al onze favorieten in 1 cupcake! Heerlijke luchtige cake met vulling van rood fruit, zoals frambozen en berries, in combinatie met zachte room en chrunchy meringues. Om je vingers bij af te likken zo lekker.

Ik denk echt dat je deze zo snel mogelijk moet gaan proberen...Waarom ik met een kom meringue boven mijn hoofd sta? Dat lees je hieronder ;-)

 


Ingrediënten voor 12 cupcakes

Cupcakes

 • 170 gram ongezouten roomboter
 • 170 grams poedersuiker
 • 170 gram zelfrijzend bakmeel
 • 3 eieren, op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille extract

Red Fruit vulling
Doosje met gemengd rood fruit (mag ook uit de vriezer, laat het fruit ongeveer een uur op kamertemperatuur komen in een vergiet.) Wij vinden deze combi vooral erg lekker:

 • bramen
 • rode bessen
 • aardbeien
 • frambozen
 • zwarte bessen
 • blauwe bessen
 • 1 eetlepel verse citroensap
 • 6 eetlepels poedersuiker


Mini Meringues

 • Mix voor Meringue Dr. oetker. Let op: de meringues hebben een baktijd van minimaal 60 minuten + 120 minuten rusttijd. Hou hiermee rekening met je planning.
 • 60 ml water

 Topping

 • rood fruit (hou een beetje achter van het doosje rood fruit wat je gebruikt voor de vulling)
 • bekertje room (ongeklopte room)
 • 2 zelfgemaakte meringues om te verkruimelen als decoratie

Methode

Voor de vulling met rood fruit maak je een lekkere puree van het rood fruit. Wij kozen voor een mix van ons favoriete zomerfruit met bramen, rode bessen, aardbeien, frambozen, zwarte bessen en blauwe bessen. Doe het fruit in een keukenblender en mix dit een paar seconden samen met de suiker en citroensap tot een lekker glad mengsel.
Zet apart.


Bak dan de cupcakes. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de boter in een kom en voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Vul de bakvormpjes eerst tot 1/3 met het beslag. Met een houten prikker maak je een holletje in het beslag voor de rood fruit vulling. Gebruik per cupcake ongeveer 2 theelepels vulling. Vervolgens vul je de cupcakes tot 2/3 met het beslag en bak de cupcakes in de voorverwarmde oven op 170 graden voor ongeveer 20-25 minuten. Laat de cupcakes afkoelen op een rekje.


Meringues

Zet de de heteluchtoven in temperatuur terug naar 110 graden (elektrische oven 120 graden, en de gasoven op stand 1.) Volg de aanwijzingen op de verpakking van de Mix voor Meringue Dr. Oetker.  Bij deze mix hoef je je geen zorgen te maken of de kom die je gebruikt vetvrij is en je hoeft ook geen eieren te scheiden, makkelijk zeg! Het enige wat je nodig hebt is de mix en 60 ml water. Meet dit zorgvuldig!

Meng de mix en het water met een lepel tot een mooi glad beslag. Vervolgens mix je het geheel minimiaal 4 minuten met de mixer op hoge snelheid tot de meringue stijf is. Je kan dit simpel controleren door de beslagkom op z'n kop te houden ( eventueel boven je hoofd als je dat aandurft ;-) Als alles in de kom blijft zitten dan is de meringue goed gelukt!

Vul een spuitzak met de meringue, doe dit heel voorzichtig met een spatel zodat de meringue zijn dikte niet verliest, en spuit mooie toefjes van de meringue op een bakplaat met bakpapier. Laat ongeveer 2 cm ruimte tussen elk toefje.


Zet de meringues voorzichtig in de oven, en bak ze 60 minuten. De meringues zijn klaar als ze van boven een klein beetje zijn gebarsten en een crunchy laagje hebben. Zet hierna de oven uit en laat de meringues ongeveer 2 uur rusten. Be careful: it's hot!

Wauw! Zijn het geen beauties:


Finishing touch

Als de meringues klaar zijn dan kan je de cupcakes gaan decoreren! Klop de slagroom lekker lobbig met een mixer en smeer vervolgens met een spatel of mes op elke cupcake een dot slagroom. Je kan de slagroom ook spuiten met een spuitzak en grote decoratietip, mix de slagroom dan iets langer. Op de slagroom plaats je vervolgens enkele stukjes rood fruit en de mini meringues. Kruimel wat meringues 'on top' en you're ready!

 

© Cupcakerecepten.nl